Tavistasting vol. 1

Jenny: Mun mielestä tärkeintä viinin maistamisessa on aina tunnistaa tykkääkö viinistä itse vai ei. Viininmaistelussa kun ei vääriä vastauksia ole. Jokainen meistä maistaa erilailla ja menneisyyden kokemukset ja muistot vaikuttavat vahvasti. Meille Eurooppalaisille on helppoa erottaa punainen ja vihreä omena ja varsinkin Suomalaiset tietävät, että karpalolla ja puolukalla on eroa kuin yöllä ja päivällä. Toisaalta eksoottiset hedelmät ja niiden tunnistaminen on hankalampaa. Harva on mummolassa aikoinaan syönyt paljon passionhedelmää tai pitaijaa. Monelle myöskään notkea, rehevä, kuiva tai mineraalinen ei tarkoita mitään. (Meikämandoliini ei ainakaan pienenä voinut ymmärtää miten märkä voi olla kuivaa, hihih!)

Tavistastingissa annetaan ääni kuluttajalle! Monella kuluttajalla on erittäin (ainakin määrällisesti) vakuuttava kokemus viininjuonnista, vaikka siihen ei aina tietoisesti keskitytä. Tässä sarjassa tehdään jokaisesta nautiskelijasta oman elämänsä Jancis Robinson. Toisin kuin Jancis, tavikset saavat arvioida viinit antamalla tähtiä perustuen täysin omaan makuun. Taviksen tukena toimii toinen blogin kirjoittajista (superammattilaisia kun ollaankin *paukuttelee henkseleitä*), joka jelppii kyselemällä tarkentavia kysymyksiä, pyrkimättä kuitenkaan vaikuttamaan mielipiteisiin. Ensimmäisenä testissä on Hiedler Grüner Veltliner Langenlois 2019.

Aloitetaan kuitenkin lyhyesti ensin kertomalla taustoja itse tilasta. Hiedler on sympaattinen viinitila Langenloisin kylän sydämessä Kamptalissa, Itävallassa. Viinejä tekevät nykyään pääasiassa veljekset Dietmar ja Ludwig III Hiedler. Ludwig on taiteilijaluonne, joka taiteilee viinitynnyreihin kuvioita, joiden pitäisi viestiä muille mikä on viinin tilanne. Dietmar huolehtii sosiaalisista kontakteista ja onkin helposti lähestyttävä veijari. Yleisesti pojat tekevät erittäin laadukkaita viinejä. Periaatteessa valmistuksessa ei mennä liian syvälle bio-dynaamisuuteen, mutta esimerkiksi pullotuksen ajankohta valitaan perinteisesti kuun liikkeiden mukaan. Kuulemma homma käy vikkelämmin kun vuorovesi vaikuttaa viinin virtaukseen. Koska Dietmar sattumalta asuu tässä naapurissa, pyysin häntä tuomaan muutaman pullon tänne korona-karanteeniin.

Tavistastingissa tänään vierailee Minna, aktiivinen viininlipittäjä, joka on viime aikoina siirtynyt Spätlesestä tai Muskatelleristä Riesling-kuluttajaksi ja kuvailee viiniä mieluusti timanttiseksi. 

Hiedler Grüner Veltliner Langenlois 2019

Minna: Tuoksu on hedelmäinen, mutta ei makea. Hedelmäisyys on kuitenkin makeaa, tuo mieleen persikkaisuutta. Ei kuitenkaan vihreää omenaa, vaan makeampaa hedelmäisyyttä. Maku ei ole kovin hapokas. (Vaikka testaaja väittää hapokkuuden olevan hankala käsittää, silti hapokkuuden arviointi meni heti nappiin). Maku on helppo ja naisellinen. Jälkimaku jää hetkeksi, ei poistu ihan heti. Väri on vaalean kellertävä. Ei intensiivisen keltainen, niin kuin jotkut viinit. Raikas ja turvallinen kevään valinta. Vaikka yleensä tykkään Rieslingistä, niin tässä on hieman samaa fiilistä.

Jenny: Tuoksussa on persikkaisuutta ja aprikoosia, kuten Minna hyvin löysi! Hedelmäisyys ei tosiaan ole synonyymi makeudelle, vaikka se voi välillä tuoksussa hämätä ja saada odottamaan makeutta. Makeus kuitenkin kuvaa puhtaasti viinin sokeripitoisuutta, mikä tässä tapauksessa on alhainen, eli viini on täysin kuiva. Maussa löytyy mukavasti Kamptalin viineille tyypillinen valkopippurisuus, itseasiassa aika voimakkaana. Lisäksi maku seuraa tuoksua kivihedelmien puolesta, mutta myös vihreää omenaa ja hienoa sitruksisuutta löytyy. Hapokkuus on korkeintaan keskihapokas, mikä on hapokkuusriippuvaiselle liian matala, mutta mineraalisuus tuo mukavasti rakennetta.

Tavistestaaja antaa viinille 4 tähteä ****! Yleisarvosana: Turvallinen valinta tyttöystävän yllättämiseen!

xoxo Jenny & Minna

One thought on “Tavistasting vol. 1”

  1. ,😄👍

    to 9. huhtik. 2020 klo 13.02 Jenny & Maria kirjoitti:

    > jennyandmaria posted: ” Jenny: Mun mielestä tärkeintä viinin maistamisessa > on aina tunnistaa tykkääkö viinistä itse vai ei. Viininmaistelussa kun ei > vääriä vastauksia ole. Jokainen meistä maistaa erilailla ja menneisyyden > kokemukset ja muistot vaikuttavat vahvasti. Meille Euroo” >

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: